Lotte på skadestuen
Først var det der ikke.
Så var det der.
Og nu forsvinder det måske igen.
Hvad er det?
Det danske velfærdssamfund.
Siden midten af 1700-tallet har vi haft hospitaler i Danmark, - i starten brugt til de fattigste, hvis der var overlevelsesmulighed.
I mange år varierede tilbuddene afhængig af, hvor man boede i landet, men siden 1970’erne, hvor amterne overtog, har tilbud i sundhedsvæsenet været lige for alle - rig som fattig.
Det var heldigt for Lotte, da hun i 1975 falder og slår hul i hovedet i børnehaven.
Det er pædagogen Ole, der kører med Lotte i en taxa til skadestuen. En læge syer hende, Ole og Lotte kører tilbage og først om eftermiddagen bliver hun hentet af forældrene.
It takes a village to raise a child.
Pædagogen, taxichaufføren og lægen hjælper Lotte.
I dag ville man ringe til forældrene med det samme - både for at orientere - men også fordi der ikke ville være ressourcer til at en voksen forlader børnehaven - eller økonomi til at køre i taxi.
Og måske i en snarlig fremtid, er det nødvendigt at have forældrene med, så de kan svare på spørgsmålet: “Har du en privat sundhedsforsikring?”
Det er stadig gratis at få syet et hul i hovedet på skadestuen, men i andre dele af sygdomsregistret er spørgsmålet allerede en realitet.
Hvis nej, kan du risikere en ventetid på 43 uger.*
* “I Region Midtjylland kan ventetiden til en hudlæge i øjeblikket være helt op til 43 uger, mens en patient med en privat sundhedsforsikring ofte kan komme til efter kun ti dage.”
Kilde: https://lnkd.in/e2JRaG8i
#børnebogmedetbudskab #velfærdssamfund #hjertepower
Lotte på skadestuen
Tekst og tegninger af Gunilla Wolde
Udgivet første gang 1975
Denne udgave Forlaget Carlsen 2016